Pierogi z serem, mięsem czy owocami już Ci się przejadły? Dziś mamy dla Ciebie coś nowego i pysznego, co na pewno zrewolucjonizuje Twoją kuchnię. Pierogi ze śledziem oczarują każdego, kto ich spróbuje. Niektórzy na początku sceptycznie podchodzą do tej receptury, ale gdy w końcu się przełamią, są mile zaskoczeni smakiem potrawy i żałują, że wcześniej jej nie wypróbowali. Jeśli masz dużą rodzinę, to zrób od razu podwójną porcję tych pierogów, bo znikają ze stołu momentalnie.
Pierogi ze śledziem okażą się hitem na stole
Potrawy ze śledziami mogą gościć na naszym stole znacznie częściej niż tylko od święta. Ekstrawaganckie połączenie ryby i grzybów zdobędzie uznanie nawet niedowiarków, a sposób wykonania to bułka z masłem.
Przepis na mistrzowskie pierogi ze śledziem
Składniki na ciasto:
250 ml mleka
500 g mąki pszennej
125 ml gorącej wody
50 g mąki ziemniaczanej
30 ml oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
500 g pieczarek
400 g śledzi, najlepiej matiasów
około 10 g bułki tartej (opcjonalnie)
pieprz w ilości do smaku
2 duże cebule
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy wymoczyć śledzie. Wkładamy je do chłodnej wody i odkładamy na około 2 godziny (podczas tego procesu wymieniamy płyn). Filety powinny zachować wyrazisty słony smak.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dorzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Grzyby redukujemy, a potem odstawiamy do wystygnięcia. W maszynce do mięsa mielimy rybę wraz z zawartością patelni. Na koniec doprawiamy farsz pieprzem. Jeśli będzie zbyt wilgotny, dodajemy trochę bułki tartej.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy je na gładką i elastyczną masę. Dzielimy ją na cztery kawałki i każdy oddzielnie rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek. Wykrawamy niewielkie kółka, a potem wypełniamy je przyrządzonym nadzieniem rybnym. Ulepione pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do czasu, aż znajdą się na powierzchni.
Jak serwować pierogi z rybą?
Pierogi będą wspaniale smakować, jeśli podsmażymy je na patelni i okrasimy cebulką. Inną, równie pyszną opcją będzie podanie potrawy z kwaśną śmietaną.
Czytaj też: Mistrzowski sposób na rybę. W cieście naleśnikowym smakuje wybornie