Wyśmienite ciasto Pleśniak sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy spodziewamy się gości albo po prostu sami przepadamy za tą słodkością. Choć jego przygotowanie może wydawać się trudne, to jest zupełnie na odwrót. Sprawdź, jak zrobić ciasto pleśniak na większą blachę.
Ciasto Pleśniak – zaskakuje smakiem
Dzisiaj sięgniemy po recepturę na wyśmienitą słodycz, czyli klasyczne ciasto Pleśniak. Przygotuj sporą blachę, bo po co się ograniczać! Jeżeli upieczesz go więcej, to podaj go gościom, zjedz samodzielnie lub podziel się z sąsiadem.
Pleśniak – przepis (na dużą blachę):
Składniki:
5 szklanek mąki
400 g masła
4 łyżki kakao
700 ml dżemu z czarnej porzeczki
4 łyżek cukru
płaska łyżeczka soli
2 szklanki cukru pudru
8 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Zimne masło pokrój w kostkę i połącz z cukrem, mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zacznij dodawać żółtka i zagniataj ciasto. Podziel je 3 części – do 1 z nich dosyp trochę kakao. Trzy wałki ciasta owiń folią i włóż do chłodziarki na pół godziny. Następnie jedną kulę ciasta (bez kakao) rozprowadź na dnie blachy wyścielonej pergaminem i ułóż na niej równomiernie dżem z czarnej porzeczki. Obie warstwy posyp jeszcze startym ciastem kakaowym. Ubij białka na sztywną pianę i powoli dodawaj do nich mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Taką pianę umieść na cieście i posyp go startą na tarce kolejną kulą ciasta. Pleśniak powinien się piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180°C. Upieczony deser ostudź, a przed podaniem możesz go oprószyć cukrem pudrem.