Jeśli masz w kuchni jajka, olej i masło to wystarczy, abyś przyrządził podstawowy wariant omletu. Możesz dodać do niego ulubione dodatki np. pieczarki, cebulę, szynkę i oczywiście pełne aromatu zioła i przyprawy. Receptura na omlet jest niezwykle prosta, a przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Oto składniki potrzebne do zrobienia omletu.

Składniki:
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
3 jajka
1 łyżeczka masła
pieprz
sól

Przygotowanie:
Przygotuj 3 jajka, wbij je do miski i rozbij widelcem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Na patelnię wlej olej i dodaj masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje wlej roztrzepane jajka, tak aby zupełnie pokryły powierzchnię patelni. Omlet smaż około pół minuty. Następnie, dołącz wybrane składniki np. ser, szynkę, warzywa, zioła. Przykryj całość pokrywką i jeszcze przez moment smaż. Weź szpatułkę i podważ nią omlet z jednej strony, po czym złóż go na pół. Gdy omlet się zarumieni zdejmij go z patelni i przełóż na talerz. Możesz posypać go szczypiorkiem i zjeść z pomidorkami koktajlowymi. Jeśli nie masz pomysłów na inne ciekawe dodatki sprawdź poniżej, co możesz dodać do omletu.

Jakie dodatki pasują do omletu?
Mięso: kiełbasa, boczek, prosciutto, szynka
Zioła i przyprawy: oregano, szczypiorek, bazylia, kolendra, tymianek
Owoce: awokado, truskawki, pomarańcza, banan
Warzywa: cebula, grzyby (np. pieczarki), pomidory koktajlowe, ogórek, papryka, szpinak
Owoce morza: krab, krewetki z grilla, wędzony łosoś
Ser: parmezan, ser topiony, ricotta, feta, cheddar
Dodatkowo: kawior, kimchi, pesto, jogurt, kwaśna śmietana.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna