REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPosyp gruszki i ułóż na cieście. Deser jest przebojem sezonu

Posyp gruszki i ułóż na cieście. Deser jest przebojem sezonu

ciasto ucierane z gruszkami
fot. screen Youtube / @kulinarimsviktoriei

W dzisiejszym deserze prym wiodą słodkie gruszki, na które sezon trwa w najlepsze. Dzięki korzennym przyprawom pchną wspaniale. Ciasto pysznie smakuje i zaspokaja apetyt na słodycze. Jest w sam raz do ciepłej, porannej kawy. Za taki placek z owocami wiele osób dałoby się pokroić. Z tym przepisem zrobisz go w domowym zaciszu, a efekt docenią wszyscy twoi domownicy.

REKLAMA

Ciasta ucierane z owocami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Jada się je w niemal każdym domu i nigdy się nie nudzą. W dodatku można je przygotować z różnymi owocami – truskawkami, śliwkami, jagodami, morelami czy gruszkami. Wybór konkretnych owoców zależy od pory roku. Latem i wczesną jesienią mamy ich aż nadto. Właśnie teraz – w sezonie gruszkowym, można upiec placek właśnie z tymi owocami. Każdy zje go z apetytem.

Przepis na ciasto z gruszkami

Składniki:
300 g mąki pszennej,
1 kg twardych gruszek,
150 g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka w rozmiarze M,
niecała łyżka cynamonu,
łyżka startego imbiru,
3/4 szklanki oleju.

Wykonanie:
Gruszki myjemy, obieramy i każdą sztukę kroimy na pół. Wyjmujemy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki. Wrzucamy owoce do głębszego naczynia, oprószamy cynamonem i imbirem, dokładnie mieszamy, aby przyprawy okryły wszystkie kawałki.

REKLAMA

Do drugiego naczynia wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ucieramy robotem na wysokich obrotach do czasu, aż powstanie puszysta i lekko żółta masa. Wtedy cienkim strumykiem wlewamy olej i na wolnych obrotach ucieramy dalej, ale krótko.

Mieszamy mąkę z proszkiem, a potem przekładamy do przygotowanej wcześniej masy. Mieszamy łyżką.

Dno okrągłej blachy o średnicy 24 cm wykładamy pergaminem. Jej boki smarujemy olejem. Przelewamy do środka ciasto, wygładzamy wierzch i wtykamy gruszki. Powinny zająć całą powierzchnię.

REKLAMA

Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C (grzanie góra-dół) przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Gdy się zarumieni, delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 10 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę i studzimy ciasto. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy, smacznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA