Ciasteczka owsiane są niewątpliwie jednymi z najzdrowszych wypieków, jakie można przyrządzić we własnej kuchni. Dużą ich zaletą jest fakt, że przepis jest niezwykle prosty. Każdy może go wykonać bez większego problemu.
Poza łatwością samego przygotowania ciasteczka owsiane nie wymagają również użycia zbyt wielu składników, co znacząco upraszcza proces ich przygotowania. Poniższy przepis jest przeznaczony dla każdego, kto chce mieć zdrową przekąskę.
Składniki:
100 g płatków owsianych błyskawicznych
50 g płatków migdałowych
60 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru trzcinowego
1 jajko
50 g masła
50 g miodu
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski. Potem dodajemy miękkie masło, jajko i miód, po czym dokładnie wyrabiamy aż do uzyskania gęstej masy. Uzyskane ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przygniatamy dłonią lub łyżką. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach.