REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPrzepis Kuronia na wybitny pieczony schab. Smaku nadaje mu marynata

Przepis Kuronia na wybitny pieczony schab. Smaku nadaje mu marynata

Jakub Kuroń i pieczony schab
fot. Facebook / Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń / screen Youtube / Przepiski

Szukasz pomysłu na prosty, ale wyjątkowy obiad dla bliskich? Poznaj przepis Jakuba Kuronia na pełen smaku pieczony schab. Dzięki niezwykłej marynacie mięso jest pachnące, soczyste i rozpływa się w ustach.

REKLAMA

Z czym nie podalibyśmy schabu, to i tak będzie smakował genialnie. Najpopularniejszymi dodatkami do mięsiwa są gotowane ziemniaki, pieczone warzywa, surówka z kapusty kiszonej i pekińskiej, a także ogórek kiszony. Sekret idealnego schabu tkwi w marynacie z musztardy, majeranku, czosnku i oleju. Do jej przyrządzenia można użyć swojej ulubionej musztardy, może być pikantna, łagodna, delikatesowa, francuska czy średnio ostra.

Dlaczego wieprzowina marynowana w musztardzie wychodzi tak soczysta?

Obecny w musztardzie ocet rozbija zbite włókna schabu, przez co wieprzowina wychodzi delikatna i soczysta. Im dłużej mięso będzie się marynowało, tym lepiej przeniknie składnikami zalewy i zrobi się delikatniejsze.

Przepis na pieczony schab według Kuronia

Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
pieprz
1,5 łyżeczki soli

REKLAMA

do marynaty:
łyżka majeranku suszonego
4 łyżki musztardy
4 łyżki oleju rzepakowego
3 duże ząbki czosnku

Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić, usunąć białe przerosty, a na końcu dobrze wysuszyć. Natrzeć je pieprzem i solą, odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do małej miski, dodać do niego olej, majeranek i musztardę, staranie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć schab i włożyć go do chłodziarki na minimum kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia wyjąć mięso godzinę przed obróbką cieplną, aby nieco się ogrzało i umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg) albo do 200°C (grzanie góra – dół). Mięso powinno piec się przez 60 minut, warto jednak dopiec je jeszcze 10 minut, wtedy będzie bardziej soczyste. Po upieczeniu schab pokroić na porcje i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA