Beza jest jednym ze słodszych deserów, który znajduje się na liście smakołyków wielu osób. Choć przepis może się wydawać dość skomplikowany, wcale tak nie jest. Poniższa receptura pozwoli wykonać go każdemu.
Składniki na bezę:
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na krem:
250 g sera mascarpone
1/2 szklanki śmietanki 30%, zimnej
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżki drobnego cukru lub pudru
Składniki dodatkowe:
truskawki, maliny, borówki
opcjonalnie: gotowa polewa truskawkowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Potem stopniowo dodajemy cukier i cały czas mieszamy. Kiedy piana będzie sztywna, miksujemy jeszcze przez 3 minuty. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i jeszcze ubijamy przez minutę.
Masę przekładamy na papier w kształcie koła o średnicy 26 cm i pionowo wygładzamy łopatką boki. Wstawiamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 90 minut i zostawiamy do ostygnięcia na 2 godziny.
Ser mascarpone ubijamy z zimną śmietanką, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem przez minutę do czasu, aż masa będzie sztywna. Krem wykładamy na bezę przed podaniem i dekorujemy wedle uznania.