Wątróbka jest jednym z bardziej interesujących pomysłów na obiad. Receptura zaproponowana przez Magdę Gessler sprawia, że skusi się na nią każdy, nawet ten, który niespecjalnie wcześniej za nią przepadał.
Wątróbka w różnych wydaniach niewątpliwie jest tradycją w wielu polskich domach. Stanowi znakomite uzupełnienie do wielu innych składników. Poniższy przepis jest jedną z takich propozycji.
Składniki:
0,5 kilograma wątróbki cielęcej
mąka
2 dorodne antonówki
1 cebula
klarowane masło
mleko
tłuczony pieprz
sól
konfitura z jarzębiny
Sposób przygotowania:
Dzień przed smażeniem moczymy wątróbki w mleku z cebulą, co doda im delikatności. Po tym czasie ją osuszamy i oczyszczamy z błonek i żyłek. Następnie kroimy ją w trójkąty, oprószamy mąką i krótko smażymy z obu stron na klarowanym maśle. Potem pieczemy je w 100 stopniach przez 10 minut.
Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę i jabłka, aż staną się całkowicie miękkie. Masło mieszamy z wątróbkami, jabłkami i cebulą. Mięso podajemy polane jabłkowo-cebulowym sosem i dużą łyżką konfitury.