Przesolona potrawa to ewidentnie zmora każdego kucharza. Z niektórymi pokarmami nie da się już nic zrobić i należy je wyrzucić albo zjeść z wielką niechęcią. Na szczęście w przypadku ryżu sprawa wygląda nieco inaczej. Zazwyczaj jest on lekko dosalany w trakcie gotowania. Istnieje kilka wypróbowanych metod, które sprawią, że nadmiar soli, nie będzie aż tak bardzo wyczuwalny. Od trywialnego przepłukania wodą po dodanie ziemniaków lub octu – oto polecane sposoby:
Opłukaj ryż gorącą wodą
To jeden z najskuteczniejszych sposobów na usunięcie nadmiaru soli. Ryż trzeba przełożyć do sitka z niewielkimi otworami, wypłukać, a potem poczekać, aż cała woda odcieknie. Gotowy ryż można podać do posiłku.
Dodaj odrobinę octu
Ocet to kwas, który może efektywnie niwelować słony smak pożywienia. Podobne właściwości ma cytryna. Dodaj parę kropel na porcję i skosztuj trochę ryżu. Pamiętaj jednak, aby z nim nie przesadzić.
Włóż cytrynę do ryżu
Kwas z cytryny może pomóc zredukować słony smak ryżu. Wystarczy wycisnąć cytrynę na spodek, a potem przelać go do potrawy. Pamiętaj, aby z nim nie przesadzić – nadmiar kwasu może pogorszyć smak ryżu.
Połącz ryż z warzywami i tofu
Marchewka, groszek i kalafior to warzywa, które doskonale pochłaniają nadmiar soli. Podobne właściwości ma też awokado. Nadają one smaku potrawie i mogą zrównoważyć słony posmak. W tej roli sprawdzi się również tofu, które ma sporo wartościowego białka. Im dodamy więcej powyższych składników, tym lepiej.
Dodaj mleko lub śmietanę
Aby zmniejszyć słony posmak ryżu, możesz potraktować go tłuszczem zawartym w mleku, lub śmietanie. Wlej kilka łyżek mleka bądź śmietany do ryżu i wszystko wymieszaj. Warto dodać, że jest to opcja dla ludzi, którzy tolerują nabiał.
Dodaj ziemniaki
Ziemniaki (podobnie jak tofu) nie mają wyrazistego smaku. Najczęściej wchłaniają to, z czym mają kontakt – gdy dodasz je do ryżu, możesz uratować potrawę. Ugotuj je, pokrój na mniejsze kawałki i połącz z ryżem.
Dodaj więcej ryżu
Skuteczną metodą na przesolony ryż, jest ugotowanie większej jego ilości. Po wsypaniu do garnka dodatkowej ilości ziarenek uzyskasz równą mieszankę solonego i niesolonego ryżu. Resztki możesz włożyć do lodówki i wykorzystać kiedy indziej.