REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPuszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia. Idealny przepis

Puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia. Idealny przepis

Puszysty omlet biszkoptowy
fot. Pxhere

Przygotowanie omleta biszkoptowego zajmie wam dosłownie kilka chwil. To pyszna propozycja na obłędne i sycące śniadanie. Trik z ubijaniem piany z białek pozwala cieszyć się puszystym i lekkim jak chmurka omletem bez grama proszku do pieczenia.

REKLAMA

Sposób przygotowania omleta biszkoptowego jest naprawdę prosty. Najpierw solidnie ubijamy białka, a resztę składników dokładnie mieszamy z żółtkami. Powstałą masę przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy, aż otrzymamy delikatny placuszek. Można go podać z ulubionym dżemem lub dipem warzywnym – zarówno pierwsza, jak i druga opcja będą wyśmienite.

Puszysty omlet biszkoptowy – przepis

Składniki:
pól szklanki mleka
2 jaja
3 czubate łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
Żółtka oddziel od białek. Dodaj do nich mleko i roztrzep za pomocą rózgi. Wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Połącz pianę z masą z żółtek. Wszystko wymieszaj delikatnie i smaż na odpowiednio rozgrzanym tłuszczu przez około 4 minuty. Obróć omlet i podgrzewaj go jeszcze przez 3 minuty. Smażąc potrawę na średniej mocy ognia, powinieneś otrzymać wypieczoną wewnątrz masę, nieznacznie zrumienioną na powierzchni. Gotowy omlet podawaj z ulubionymi dodatkami.

REKLAMA

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie. Polecamy przepis na mazurka czekoladowego oraz na paschę wielkanocną.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA