Puszysty omlet biszkoptowy
fot. Pxhere

Przygotowanie omleta biszkoptowego zajmie wam dosłownie kilka chwil. To pyszna propozycja na obłędne i sycące śniadanie. Trik z ubijaniem piany z białek pozwala cieszyć się puszystym i lekkim jak chmurka omletem bez grama proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania omleta biszkoptowego jest naprawdę prosty. Najpierw solidnie ubijamy białka, a resztę składników dokładnie mieszamy z żółtkami. Powstałą masę przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy, aż otrzymamy delikatny placuszek. Można go podać z ulubionym dżemem lub dipem warzywnym – zarówno pierwsza, jak i druga opcja będą wyśmienite.

Puszysty omlet biszkoptowy – przepis

Składniki:
pól szklanki mleka
2 jaja
3 czubate łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
Żółtka oddziel od białek. Dodaj do nich mleko i roztrzep za pomocą rózgi. Wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Połącz pianę z masą z żółtek. Wszystko wymieszaj delikatnie i smaż na odpowiednio rozgrzanym tłuszczu przez około 4 minuty. Obróć omlet i podgrzewaj go jeszcze przez 3 minuty. Smażąc potrawę na średniej mocy ognia, powinieneś otrzymać wypieczoną wewnątrz masę, nieznacznie zrumienioną na powierzchni. Gotowy omlet podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie. Polecamy przepis na mazurka czekoladowego oraz na paschę wielkanocną.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę