Schabowe z boczniaka w ekstra panierce. Przepis Strzelczyka to hit
Tomasz Strzelczyk niejednokrotnie zaskakiwał nas swoimi przepisami, ale tym razem przeszedł samego siebie. Udowodnił, że bazą kotleta schabowego nie musi być wyłącznie mięso. Kucharz pokroił grzyby, otoczył w cieście i usmażył. Ten wynalazek smakuje jeszcze lepiej niż schabowe. Mogą się nim raczyć zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Kreatywne kotlety z boczniaka w ekstra panierce to festiwal smaku na talerzu.
REKLAMA
Boczniak wartościowy grzyb. Sam w sobie jest soczysty, a w panierce przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Kotlety smakują wybornie i można je z sukcesem podać na obiad zamiast standardowych schabowych. Pasują do nich gotowane ziemniaki i sałatka warzywna (np. mizeria). Bezmięsne kąski – w porównaniu do klasyki, mają o wiele mniej kalorii. Grzyby dostarczają białka, witamin z grupy B i substancji mineralnych tj. wapń, cynk i magnez. Samo zdrowie!
Przepis Strzelczyka na boczniaki w cieście
Składniki:
600 g boczniaków,
80 g mąki pszennej,
70 ml mleka,
2 jajka,
pieprz i sól,
1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki,
2 ząbki przeciśniętego czosnku,
szczypta płatków chili,
olej do smażenia.
Wykonanie:
W miseczce połączyć jajka z mlekiem, przesianą mąką, czosnkiem, chilli i papryką w proszku. Mieszać na spójną i gęstą masę.
REKLAMA
Umyć i osuszyć grzyby, a potem umieścić na desce i rozbijać przy pomocy tłuczka, ale bardzo lekko!
Boczniaki posypać pieprzem i solą, a potem obtaczać w cieście.
Smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu z dwóch stron, aż się zezłocą. Umieszczać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym. Podawać z ulubionymi dodatkami. A jeśli jesteś ciekaw, jak Tomasz Strzelczyk robi prawdziwego schabowego, zajrzyj tutaj.
REKLAMA