Tomasz Strzelczyk niejednokrotnie zaskakiwał nas swoimi przepisami, ale tym razem przeszedł samego siebie. Udowodnił, że bazą kotleta schabowego nie musi być wyłącznie mięso. Kucharz pokroił grzyby, otoczył w cieście i usmażył. Ten wynalazek smakuje jeszcze lepiej niż schabowe. Mogą się nim raczyć zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Kreatywne kotlety z boczniaka w ekstra panierce to festiwal smaku na talerzu.
Boczniak wartościowy grzyb. Sam w sobie jest soczysty, a w panierce przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Kotlety smakują wybornie i można je z sukcesem podać na obiad zamiast standardowych schabowych. Pasują do nich gotowane ziemniaki i sałatka warzywna (np. mizeria). Bezmięsne kąski – w porównaniu do klasyki, mają o wiele mniej kalorii. Grzyby dostarczają białka, witamin z grupy B i substancji mineralnych tj. wapń, cynk i magnez. Samo zdrowie!
Przepis Strzelczyka na boczniaki w cieście
Składniki:
600 g boczniaków,
80 g mąki pszennej,
70 ml mleka,
2 jajka,
pieprz i sól,
1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki,
2 ząbki przeciśniętego czosnku,
szczypta płatków chili,
olej do smażenia.
Wykonanie:
W miseczce połączyć jajka z mlekiem, przesianą mąką, czosnkiem, chilli i papryką w proszku. Mieszać na spójną i gęstą masę.
Umyć i osuszyć grzyby, a potem umieścić na desce i rozbijać przy pomocy tłuczka, ale bardzo lekko!
Boczniaki posypać pieprzem i solą, a potem obtaczać w cieście.
Smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu z dwóch stron, aż się zezłocą. Umieszczać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym. Podawać z ulubionymi dodatkami. A jeśli jesteś ciekaw, jak Tomasz Strzelczyk robi prawdziwego schabowego, zajrzyj tutaj.