Schabowy lepszy niż zwykle. Wystarczy, że zrobisz go w ten sposób

schabowy

Schabowy to kotlet, który jest najbardziej popularny na świecie, dlatego smakuje prawie każdemu. Najczęściej podaje się go z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i mizerią z ogórków. Ta klasyka sprawia, że nasze kubki smakowe są wręcz w niebie. Szukasz sposobu na schabowego? Więc wypróbuj koniecznie sposób na schabowego, który sprawi, że z pewnością wyjdzie lepszy niż zwykle!

   

Aby schabowy smakował perfekcyjnie, musimy go idealnie doprawić, a w dodatku jeszcze wcześniej najlepiej jest go zamarynować. Istotna jest także panierka, która jest wykończeniem naszego dania. Czasem lubimy poeksperymentować z panierką oraz sposobem przygotowania i wtedy rzucamy się w poszukiwania nowych przepisów. Jeśli chcesz zrobić schabowego inaczej niż zwykle, to koniecznie wypróbuj tego sposobu!

Schabowy – bardzo chrupiący i soczysty

Co zrobić, żeby schabowy wyszedł nam bardzo soczysty? Sekretem jest marynowanie, które jest niezbędnym elementem, aby kotlet był perfekcyjny. Najlepiej jest umieścić kotlety w marynacie na całą noc. Wtedy mięso będzie idealnie kruche i soczyste w smaku.

   

Panierka to także istotny element, ponieważ nadaje schabowemu charakteru i jeszcze bardziej wyjątkowego smaku. Wszyscy kochamy chrupać, dlatego czasem długo szukamy rewelacyjnego sposobu na przygotowanie panierki. Ale my przychodzimy z pomocą! Wypróbuj sposób, który sprawi, że schabowy będzie perfekcyjny i inny!

Sposób na schabowego, który zaskoczy każdego

schabowy

   

Pewnie myślicie, że chodzi tutaj o dodanie składnika do panierki – otóż nie. Mianowicie, sposobem na genialny smak kotleta i panierki jest umieszczenie rozbitego, zamarynowanego mięsa w roztrzepanym, doprawionym jajku, a następnie włożenie do lodówki na co najmniej pół godziny.

Weź 2 jajka i wbij do miski, a następnie roztrzep. Dopraw: pieprz, sól, pół łyżeczki słodkiej papryki i oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 ząbek czosnku i odrobinę przyprawy maggi. Nie doprawiaj schabowego przed włożeniem do jajka. Pokrojone w plastry i rozbite kotlety powinny być zamarynowane wcześniej w samym mleku, a dopiero na następny dzień umieszczamy je w jajku i chowamy do lodówki.




Po tym czasie możesz obtoczyć kotlety w samej bułce tartej – połączenie przyprawionego jajka sprawi, że panierka będzie bardzo chrupiąca. Jeśli chcesz urozmaicić panierkę, to dodaj na przykład do bułki trochę mąki kukurydzianej i starty cienko ser. Te dodatki sprawią, że smak będzie rewelacyjny, a chrupiąca panierka będzie chrupać podwójnie! Cienkie niteczki sera podczas smażenia nadają schabowemu nie tylko smaku, ale też niesamowitego wyglądu.

Jest to genialny sposób na schabowego w nieco innej odsłonie. Wypróbuj koniecznie!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News