Sernik Bounty to deser przypominający popularny kokosowy batonik. Ciasto podawane jest na zimno, dlatego przygotowanie jest proste i ekspresowe. Ten sernik jest tak smaczny i delikatny, że musisz go wypróbować. Poznaj przepis.
Kokosowy sernik oblany ciemną czekoladą to smak, który każdemu przypadnie do gustu. Jest obłędnie delikatny, aksamitny i aromatyczny. Idealny do filiżanki kawy i nie tylko. Jego przygotowanie nie zajmuje nawet 20 minut, dlatego sprawdzi się na każdą okazję.
Sernik Bounty – aksamitny i obłędny w smaku. Przepis
Składniki:
1 szklanka jogurtu greckiego
250 g mascarpone
pół szklanki cukru pudru
1 biała czekolada kokosowa
200 ml śmietanki kremówki
100 g wiórków kokosowych
14 g żelatyny w proszku + 50 ml wody
2 gorzkie czekolady +50 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Do miski dodaj jogurt, mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe i zmiksuj na gładką masę. Białą czekoladę rozpuść w mikrofali i dodaj do masy, ponownie zmiksuj.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywną masę, następnie dodawaj stopniowo do masy serowo-kokosowej i mieszaj szpatułką.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia, a potem podgrzej i mieszaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Do przestudzonej żelatyny dodaj kilka łyżek masy serowej, wymieszaj i dodaj do pozostałej masy. Szybko zmiksuj i wylej na blaszkę o średnicy 24 cm, a potem włóż do lodówki.
Kiedy sernik lekko stężeje, polej go rozpuszczoną w mikrofali czekoladą z dodatkiem śmietanki kremówki. Włóż ponownie do lodówki i po godzinie możesz kroić. Smacznego!