Sernik z białą czekoladą i malinami to lekki, pyszny i orzeźwiający deser. Sprawdzi się na różne okazje – imieniny, przyjęcia czy spotkania rodzinne. Radzimy przyrządzić go dzień wcześniej, aby zdążył dobrze zastygnąć. Rodzina i goście będą zachwyceni.
Sernik na zimno jest delikatny, niezbyt słodki, a wszystkie smaki dobrze się ze sobą komponują. W cieście oprócz twarogu, czuć białą czekoladę, a miłą niespodzianką dla każdego degustatora są maliny. Spód sernika wykonany z herbatników i masła to niebo w gębie – plusem jest to, że powstaje błyskawicznie i nie trzeba używać piekarnika. Wierzch sernika możesz udekorować dowolnie. Polecamy umieścić na nim świeże maliny albo kawałeczki białej czekolady. Owoce nadadzą apetycznego koloru, a czekolada podkreśli słodycz specjału. Ponadto będzie wyglądał jeszcze cudniej.
Sernik na pierwszy rzut oka wydaje się trudny w wykonaniu, ale po przeanalizowaniu receptury okazuje się, że jest dziecinnie prosty. Frykas sprawi miłą niespodziankę każdemu fanatykowi ciast na szybko. Zachęcamy do wypróbowania.
Przepis na sennik na zimno z malinami
Składniki na spód:
70 g masła
200 g herbatników maślanych
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
300 g malin
4 tabliczki białej czekolady (400 g)
400 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki żelatyny (25 g)
80 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
kawałek czekolady deserowej bądź mlecznej
Przygotowanie:
Spód ciasta
Herbatniki zmiel lub mocno pokrusz, a potem wlej do nich rozpuszczone, gorące masło. Mieszaj za pomocą łyżki, aż ciastka dobrze wchłoną tłuszcz. Dno tortownicy (średnica 25 cm) wyłóż pergaminem, a na nim umieść na całej powierzchni herbatnikowo-maślaną masę, starannie ją dociskając np. łyżką. Blachę wstaw do chłodziarki.
Masa serowa
Do naczynia wlej śmietankę i ubijaj na sztywno, a po ubiciu włóż miskę do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, zdejmij i odstaw do wystudzenia. Do szklanki wlej 80 ml wrzącej wody, wsyp 3 łyżki żelatyny i mieszaj starannie, aż się rozpuści, ostudź.
Do naczynia przełóż ser z wiaderka (lub 3-krotnie zmielony twaróg) i miksuj robotem na aksamitną masę. Potem dodawaj małymi porcjami białą czekoladę (nie musi być zupełnie zimna) i bitą śmietanę prosto z lodówki. W międzyczasie nieustannie ucieraj składniki robotem. Do dobrze wymieszanej masy dolewaj strumyczkiem chłodną, płynną żelatynę. Mieszaj, aby żelatyna rozeszła się po twarogowej masie, później odstaw mikser, wrzuć maliny. Lekko mieszaj łyżką, łącząc owoce z masą.
Wyjmij tortownicę z chłodziarki. Spód z pewnością jest już twardy, więc rozprowadź na nim masę serową, starannie wyrównując wierzch. Deser umieść w lodówce na co najmniej kilka godzin. Później go wyjmij z urządzenia, zdejmij rant z foremki. Teraz powinieneś wykazać się inwencją twórczą. Górę sernika możesz ozdobić wg własnych upodobań np. malinami. Życzymy smacznego.
Czytaj też: Ciasto kruche z budyniem i borówkami. Prosty przepis na deser jak u babci