Sernik wg córki Magdy Gessler. Lepszy smak dzięki 2 składnikom

Lara Gessler i sernik
fot. Facebook / Lara Gessler / Pixabay

Lara Gessler znakomicie spełnia się w sztuce cukierniczej. Ponieważ nadchodzą święta, przyjrzyjmy się bliżej jej wyjątkowej recepturze na sernik. Za sprawą niezwykłego zapachu owoców cytrusowych i wanilii deserowi ciężko jest się oprzeć.

REKLAMA

Córka Magdy Gessler nie musi już ukrywać się w cieniu sławnej mamy. Rozkręciła swój własny biznes ze słodkimi przysmakami. Ponadto jest autorką kilku książek kucharskich. Jeśli chodzi o recepturę na świąteczny sernik, to propozycja Lary z pewnością przypadnie wam do gustu. Oto jej przepis na ten uwielbiany deser.

Jak przygotować świąteczny sernik? Przepis Lary Gessler

Składniki na spód:
300 g mąki pszennej
4 żółtka
200 g twardego masła
100 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

REKLAMA

Składniki na masę sernikową:
8 żółtek
1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego
60 g smażonej skórki z pomarańczy
16 łyżek cukru pudru
30 g rodzynek
5 białek (zimnych)
skórka otarta z 1 cytryny
1 mięsista laska wanilii
2 łyżki bułki tartej
180 g masła + 20 g do smarowania blachy

Wykonanie:
Na spód: schłodzone masło siekamy za pomocą noża na małe kawałki. Obydwa rodzaje mąki łączymy z solą, a potem przesiewamy je na wprost na masło – wszystko siekamy. Dodajemy cukier puder i jeszcze raz siekamy produkty. Po chwili dodajemy żółtka i zaczynamy zagniatać jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do chłodziarki na 30 minut. Potem wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy (na grubość ok. 5 mm) i pieczemy w formie w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10-12 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

REKLAMA

Przyrządzamy masę na sernik. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty jasny krem. Powoli dodajemy do niego biały ser, nieustanie miksując. Dorzucamy nasiona wanilii, skórkę z obu cytrusów oraz rodzynki. Ubijamy białka na puszystą pianę i powoli mieszamy je z resztą składników. Boki formy z ostudzonym spodem do sernika smarujemy masłem, a potem oprószamy bułką tartą. Na spód przelewamy przygotowaną masę na sernik. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut, a potem obniżamy temp. do 160°C i trzymamy deser w piecu przez następne 60 minut. Gdy sernik się upiecze, powinniśmy pozostawić go w otwartym wyłączonym urządzeniu na 10-15 minut. Smacznego!

Podziel się: