Śledzie to łatwodostępne i niedrogie ryby. Równocześnie są bardzo zdrowe i można z nich przyrządzić znakomitą przekąskę np. śledziki w śmietanie z dodatkiem pora i jabłka.
Matiasy, czyli solone filety śledziowe są najbardziej uniwersalne w zastosowaniu. Można je przygotowywać na rozmaite sposoby, bo świetnie łączą się z wieloma produktami. My proponujemy, aby połączyć je z jabłkiem i porem, czyli ze smakiem słodkim i lekko pikantnym. Potrawę dopełnia dodatek kwaśnej, kremowej śmietany.
Śledzie w śmietanie z porem i jabłkiem – przepis
Składniki:
5 solonych filetów śledziowych (matiasów)
300 g kwaśnej śmietany
1 słodkie jabłko
1 nieduży por (jasna część)
pieprz
pół cytryny
Wykonanie:
Filety śledziowe płuczemy, jeżeli są dość słone, moczymy je w wodzie przez godzinę, a później osączamy. Osuszamy je za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na mniejsze kawałki. Pora pozbawiamy wierzchnich liści, kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy go w półkrążki, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzącą wodą, później osączamy i studzimy. Myjemy i obieramy jabłko, ścieramy je na tarce o większych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Kawałki śledzia łączymy z jabłkiem oraz porem. Wszystko polewamy śmietaną i delikatnie mieszamy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!