Śniadanie w nowej odsłonie – receptura na pyszne jajka po benedyktyńsku

jajka po benedyktyńsku

REKLAMA

Jeśli znudziła Ci się jajecznica, omlet lub jajko na twardo przygotuj wyśmienite jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim. To danie, którego na pewno nie pożałujesz!

Jajko – obowiązkowa propozycja na śniadanie!

Niektórzy przepadają za jajkami gotowanymi, a inni za sadzonymi. Ugotowane na miękko też mają swoich zwolenników, a klasyczna jajecznica na maśle to chyba najpopularniejszy specjał. Bez względu na to jakiego wyboru dokonasz: jajko na śniadanie to najlepsza opcja.

REKLAMA

Jajka po benedyktyńsku z zakonem benedyktynów nie mają nic wspólnego. To tylko ekskluzywna forma jajek na śniadanie. Jeżeli chcesz przyrządzić wytworną potrawę – przygotuj jajka po benedyktyńsku.

Składniki:
150 g masła
3 kromki tostów (lub bułki)
6 świeżych jaj
3 plastry szynki wędzonej (lub boczku)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu
pieprz
sól
1 łyżka posiekanego szczypiorku

REKLAMA

Przygotowanie:
Aby przyrządzić sos holenderski, najpierw rozpuść w rondelku masło i pilnuj, żeby się nie zagotowało. Z trzech jajek oddziel żółtka i umieść je w szklanym naczyniu. Białka możesz wykorzystać np. do przygotowania deseru lub zamrozić.

W garnku zagotuj wodę (na 1/4 wysokości), zostaw go na niewielkim gazie, aby się lekko gotowała. Na sitku postaw naczynie z żółtkami (nie może ono dotykać wody). Wlej do nich sok z cytryny i pomieszaj. Kiedy żółtka będą „napuszone” dodaj do nich czarny pieprz i sól. Następnie bardzo ostrożnie dolewaj płynne masło i wszystko dobrze połącz. Ugotuj 3 jajka w koszulkach – zagotuj około 10 cm wody, dodaj do nich odrobinę soli i łyżkę octu. Wbij jajka do osobnych miseczek. Wodę wraz z octem zamieszaj i wlej 1 jajko. Gotuj do chwili, aż białko się zetnie. Podobnie postępuj z resztą jajek. Na patelni podsmaż szynkę, a pieczywo posmaruj masłem i lekko opiecz. Połóż na nim wędlinę, jajko, a potem polej sosem holenderskim. Potrawę oprósz pokrojonym szczypiorkiem. Śniadanie w stylu amerykańskie gotowe!

Podziel się: