REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSoczyste udka z grilla według znakomitego przepisu Ewy Wachowicz

Soczyste udka z grilla według znakomitego przepisu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz i grillowane udka
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / Food Wishes

W sezonie letnim często grillujemy i biesiadujemy poza domem. Na ruszt zwykle trafiają steki, kiełbaski, pieczywo i warzywa. Zanim przystąpimy do kulinarnej uczty, najpierw powinniśmy zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne produkty i dzień wcześniej zamarynować mięso.

REKLAMA

Rewelacyjnym pomysłem na pyszne danie z grilla podzieliła się ostatnio Ewa Wachowicz. Jej udka z rusztu mają cudowny orientalny zapach dzięki wyjątkowej glazurze, a mięso jest soczyste i wprost rozpływa się w ustach. Ponadto Wachowicz proponuje, aby do udek podać witaminową surówkę z kapusty i marchewki, która świetnie dopełni smak mięsiwa. W sałatce powinny znaleźć się listki mięty – nadadzą one grillowanym daniom świeżości. Jeśli masz dosyć nudy na talerzu, koniecznie sięgnij po ten przepis.

Przepis Ewy Wachowicz na udka z grilla

Składniki:
marynata (po pół łyżeczki: curry, ostrej papryki, pieprzu ziołowego i kuminu, łyżka ostrej musztardy, łyżeczka papryki słodkiej oraz 4 łyżki oleju ryżowego)
4 udka z kurczaka
glazura (łyżka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, 6 łyżek sosu sojowego)
solanka (na litr wody łyżka soli)
surówka (2 marchewki, kapusta pekińska, ząbek czosnku, kubek jogurtu, pieprz, sól, łyżka majonezu, kilka listków mięty)

Przygotowanie:
Udka po wytrybowaniu nakłuwamy i przekładamy do naczynia. Potem zalewamy je solanką i wkładamy na noc do chłodziarki. Następnego dnia osuszamy mięso i stronę bez skóry nacieramy marynatą (łączymy wcześniej starannie wszystkie jej składniki). Udka umieszczamy na grillu skórą do dołu na około 10 minut, po tym czasie przekręcamy je na kolejną stronę i smarujemy glazurą. Zabieramy się surówkę. Szatkujemy kapustę, ścieramy na tarce marchewkę i łączymy ze sobą obydwa warzywa. Polewamy je sosem na bazie jogurtu, majonezu, mięty, pieprzu, soli oraz przeciśniętego czosnku. Gotową surówkę podajemy jako dodatek do grillowanych udek.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA