Rosół to bardzo tradycyjne, polskie danie, ale niekiedy można się spotkać z niecodziennymi wersjami tej pysznej zupy. Jedna z nich zakłada dodanie nietypowego dodatku, który podkręci smak dania i nada mu dodatkowych, niezywkle cennych właściwości.
Nie da się ukryć, że pomysł na rosół ze śliwką brzmi dość zaskakująco. Jak się jednak okazuje, sporo osób docenia walory tego dania. Co jednak najciekawsze, taką ideę stosowały już nasze babcie, które wzbogacały w ten sposób smak i korzyści zdrowotne. Suszone śliwki są bowiem bogatym źródłem witaminy C.
Składniki:
3-4 podudzia z kurczaka
6–7 litrów miękkiej, filtrowanej wody
5–6 suszonych śliwek
3–4 cebule
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
1 mały por
1 malutka papryczka chilli
5-6 liści laurowych
3–4 ziarenka czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Podudzia z kurczaka myjemy i zalewamy wodą. Następnie dodajemy suszone śliwki, cebule, marchew, korzeń pietruszki, seler, por i papryczkę chili. Zupę gotujemy na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez następnie 1-1,5 godziny. Po 30 minutach ściągamy z powierzchni szumowiny. Po tym czasie wystarczy przelać zupę do talerza i cieszyć się pysznym smakiem.