Końcówka sierpnia jest idealnym momentem na to, aby zacząć przygotowywać różnego rodzaju przetwory na bazie pomidorów. Jednym z nich mogą być suszone pomidory, będące podstawą wielu ciekawych potraw w polskiej kuchni.
Składniki:
3 kg pomidorów
1 litr oliwy z oliwek
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn
czosnek
sól
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prószymy solą. Suszymy przez 2,5 godziny w temperaturze 110 stopni Celsjusza przy uchylonych drzwiczkach.
Na drugi dzień postępujemy tak samo. Zostawiamy potem do ostygnięcia. Przygotowujemy 6-7 małych słoiczków. Na dni i wierzch każdego z nich wkładamy czosnek i zioła. Nastepnie układamy w nich pomidory, po czym zalewamy oliwą i pasteryzujemy przez około 30 minut. Oliwę można z powodzeniem zastąpić dobrej jakości olejem.