Zupa grzybowa jest jedną z tych potraw, bez której wiele osób w ogóle sobie nie wyobraża świątecznego okresu. Poniższy przepis pozwoli przygotować ją w sposób, który zachwyci wszystkich domowników.
Spośród wszystkich wigilijnych potraw, jakie pojawiają się na świątecznych stołach w trakcie świąt Bożego Narodzenia zupa grzybowa zajmuje zasłużone wysokie miejsce pod względem uwielbienia. Poniższy przepis zapewni pyszną potrawę świąteczną.
Składniki:
50 g suszonych grzybów
2 l bulionu warzywnego
50 ml śmietanki 30%
1 cebula
3 ziemniaki
1 łyżka masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy je razem z cebulą do namoczonych grzybów.
Do garnka dolewamy bulion i całość gotujemy przez około 30 minut, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, a także zabielamy przy użyciu śmietany.