Piekarnik jest rzecz jasna jednym z głównych elementów każdej kuchni. Przy jego pomocy przyrządzimy wiele pysznych dań, którymi obdarzymy całą rodzinę. Oprócz niego mamy do dyspozycji znajdującą się w dolnej części szufladę. Nie każdy jednak wie, jakie jest jej zastosowanie.
Szufladę znajdziemy pod niemal każdym piekarnikiem. Zazwyczaj chowamy do niej patelnie czy inne przyrządy potrzebne do pieczenia. Jak się jednak okazuje, jej zastosowanie jest jednak nieco inne.
Jak informuje portal Genialne.pl, szuflada pod piekarnikiem znakomicie pomaga w odgrzewaniu żywności. Jeśli posiłek zdążył nam wystygnąć, a w piekarniku nadal jest ciepło, potrawę bez problemu można schować w to miejsce.
Jeśli natomiast przygotowujemy większą liczbę wypieków jednocześnie, szuflada może nam posłużyć jako skrytka. Dzięki temu nie stracą one ciepła. Taki trik jest przydatny szczególnie wtedy, gdy spodziewamy się gości.
Szuflada jest ponadto w stanie podgrzać pieczywo. Do niektórych rodzajów chleba czy bułek wnętrze piekarnika będzie wytwarzać zbyt dużą temperaturę, dlatego ta tajemna skrytka idealnie się do tego sprawdzi.