W święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć na stole potraw świątecznych i słodkich wypieków. Jeśli masz sporą rodzinę, to cała blaszka sernika czy rolady makowej może zniknąć z kuchni w jeden dzień. Wtedy zostajemy bez naszego ulubionego ciasta. A w święta nie zawsze chce się nam stać przy garnkach lub po prostu nie mamy na to czasu. Z pomocą przychodzi ten przepis na świąteczny makowiec z 2 składników. Pracy jest przy nim niewiele, a po upieczeniu smakuje jak z najlepszej cukierni. Poza tym zawsze wychodzi celująco i na każdym robi ogromne wrażenie. Podajemy najprostszy i najszybszy przepis na makowiec.
Łatwiejszego przepisu na makowiec ze świecą szukać
Jakie ciasta królują na twoim świątecznym stole? U mnie w domu zawsze jest miejsce na piernik przekładany, makowiec japoński i sernik z rodzynkami. Wszystkie te wypieki momentalnie znikają z talerzyków. Nic dziwnego, są wyśmienite, sprawdzone i kojarzą się z gwiazdką. W drugi dzień świąt po ciastach zazwyczaj zostają już tylko okruszki, więc robię na szybko coś słodkiego. Receptura, z której korzystam, jest w sam raz na święta. Pyszny makowiec piekę z zaledwie dwóch składników: gotowego ciasta francuskiego i masy makowej z puszki. To połączenie zaliczam do najbardziej udanych.
Makowiec ma delikatny smak, cudnie pachnie, a podczas degustacji każdy kęs rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbuj.
Przepis na pyszny makowiec z 2 składników
Składniki:
»masa makowa
»1 ciasto francuskie
Dodatkowo:
»2 białka
»mleko do posmarowania
Opis przygotowania:
Na początku ubij białka na sztywno, a potem przełóż je do masy makowej i wymieszaj. Masę makową rozprowadź na cieście francuskim i zwijaj ciasto dość ściśle, a następnie umieść wiązaniem do dołu.
Boki ciasta sklej i schowaj pod spód. Wierzch deseru posmaruj mlekiem i piecz go w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 25 minut. Po tym czasie wypiek możesz udekorować cukrem pudrem bądź lukrem. Smacznego.
Deser na bazie ciasta francuskiego i masy makowej jest smaczny, prosty i błyskawiczny w wykonaniu. Oba składniki znakomicie się ze sobą komponują. Ten makowiec udaje się za każdym razem. Przyrządzam go w każde święta, ponieważ moi bliscy za nim przepadają.