Szukasz pomysłu na smakowity obiad lub prosty deser? Krokiety na słodko z farszem z serka i owocami to najlepszy pomysł. Poznaj recepturę na ten przysmak.
Wielu osobom krokiety kojarzą się przede wszystkim z długotrwałym smażeniem i żmudnym rolowaniem wytrawnego nadzienia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby od dziś w Twojej kuchni zagościły krokiety na słodko.
Nie będzie też konieczności smażenia placków – świetnie zastąpią je gotowe tortille. Z tego powodu czas przygotowania całej potrawy znacznie się skróci, a domownicy dostaną wyśmienite krokiety jeszcze szybciej. Są lekko chrupiące, a serowy farsz zachwyca gładką konsystencją. Zrób to kapitalne danie, a Twoi bliscy nie uwierzą, że krokiety mogą powstać bez naleśników i zarazem tak wspaniale smakować.
Jak zrobić rewelacyjne krokiety na słodko?
Składniki:
6 tortilli pszennych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru
1 szklanka borówek
170 g serka śmietankowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
Sposób wykonania:
Do dużego naczynia przełóż serek śmietankowy, dodaj cukier i wanilię. Połącz składniki mikserem. Śmietankowy serek możesz zamienić na twaróg – wtedy dodaj do niego jogurt (2-3 łyżeczki), aby był bardziej kremowy. Gdy produkty się połączą już w naczyniu na gładką masę, dorzuć borówki. Możesz sięgnąć także po maliny lub truskawki.
Na tortilli rozsmaruj przyrządzony uprzednio serek z owocami i zawijaj. Najpierw roluj od góry, a potem zawijaj tak, jak robisz to zwykle z tradycyjnymi krokietami. Końce zwiąż wykałaczką, a wtedy tortilla się nie rozpadnie.
Złożone krokiety smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. W małym naczyniu połącz cukier z cynamonem i obtaczaj w takiej mieszance ciepłe krokiety. W ten sposób uzyskasz smaczną, chrupiącą panierkę.
Tak przygotowane krokiety ze słodkim farszem ułóż na talerzu i ozdób owocami. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz też: Pierogi czekoladowe to kulinarny hit. Z tym farszem wychodzą przepyszne