Gołąbki stanowią jeden z najbardziej tradycyjnych pomysłów na obiad w polskiej kuchni. Ich tradycyjną formę znają niemal wszyscy, jednak te przygotowane z twarogiem staje się coraz bardziej popularne.
Farsz w gołąbkach najczęściej powstaje z ryżu i mięsa mielonego. Mało kto jednak wie, że do tego celu można również zastosować twaróg. Efekt jest wręcz powalający i nie ustępuje tradycyjnej formie.
Składniki:
1 kapusta włoska
500 g twarogu w kawałku
2 łyżeczki masła
1/3 szklanki ugotowanego na półtwardo ryżu
pół szklanki bułki tartej
2 jajka
zeszklona 1 cebula
sól
pieprz
olej
bulion warzywny
koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania:
Twaróg, jajka, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i przyprawy miksujemy na gładką masę. Następnie łączymy ją z ugotowanym ryżem. Kapustę parzymy we wrzącej wodzie i oddzialamy liście, po czym czekamy aż ostygną.
Na ostudzone liście nakładamy farsz i zawijamy na kształt gołąbka. Dalej układamy je ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wodą lub bulionem. Dalej pieczemy je do uzyskania miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.