W Polskiej kuchni zdecydowany prym wiodą placki ziemniaczane, lecz coraz większą popularnością cieszą się placki z cebuli. Są bardzo proste w przygotowaniu, natomiast ich smak pozytywnie Cię zaskoczy. Placki cebulowe to doskonały pomysł na szybki obiad, który przypadnie do gustu praktycznie każdemu.
Jeżeli znudziły Ci się już placki ziemniaczane, sprawdź poniższy przepis na placki cebulowe. Lekka słodkość cebuli, sprawia, że potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Chociaż część osób może uważać takie połączenie za kuriozalne, to placki warto posypać cukrem – połączenie słodyczy oraz wytrawności jest strzałem w dziesiątkę.
Danie można serwować jako dodatek, np. do sosów mięsnych lub jako samodzielny posiłek.
Przepis na placki cebulowe
Składniki:
4 łyżki mąki pszennej
4 cebule
1 jajko
sól
pieprz
posiekany koperek
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Obierz i pokrój cebulę w małą kostkę. Przełóż warzywo do miski, dodaj cukier, sól i odstaw na 10 minut, żeby puściło sok. W oddzielnym naczyniu roztrzep jajko z odrobiną pieprzu. Potem przelej je do cebuli i powoli mieszaj – rób to uważnie, aby przypadkiem nie zniszczyć małych bąbelków powietrza. Do masy dodaj mąkę oraz pokrojony koperek. Pomieszaj składniki. Na dobrze rozgrzanej patelni układaj porcje ciasta i smaż z każdej strony na złocistą barwę. Do smażenia warto użyć masła klarowanego.