Ciasta czekoladowe zawsze są mile widziane na stole. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Nie może ich zabraknąć na niedzielnym spotkaniu rodziną, komuniach czy innych przyjęciach. Jednak nie zawsze mamy ochotę na zjedzenie murzynka czy innego kakaowego wypieku. Pracy nad nimi trochę jest, a w dzisiejszych czasach szukamy czegoś na szybko. Ten przepis na czekoladową słodycz powinien cię zainteresować. Deser nie wymaga pieczenia, a i tak zadowoli podniebienia nawet największych niejadków.
Lepszego ciasta czekoladowego nie znajdziesz
Nie możesz żyć bez ciast? W takim razie zapoznaj się z recepturą na szybkie jak błyskawica ciasto. Nietrudno je zrobić, a efekt jest czarujący. Wychodzi za każdym razem i trafia w gusta każdego amatora słodkości.
Ciasto czekoladowe składa się z herbatników, mleka, cukru, kakao i innych dodatków, które przeważnie każdy ma w kuchni. Zerknij na szczegółową listę składników i instrukcję przygotowania.
Przepis na ciasto czekoladowe bez pieczenia
Składniki:
1 szklanka mleka
600 g herbatników
100 g śmietany 33%
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g cukru
5 łyżek kakao
150 g masła
100 g czekolady
Wykonanie:
Dno blachy wkładamy jedną warstwą herbatników. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy kakao, cukier biały i cukier waniliowy, podgrzewamy. Bez przerwy mieszamy, aby pozbyć się grudek. Łączymy całość z masłem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia.
Niecałą resztę ciastek kruszymy i przekładamy do nich chłodną czekoladę, mieszamy i umieszczamy wszystko w blaszce. Wierzch wygładzamy i przykrywamy herbatnikami. Siekamy czekoladę, przekładamy ją do naczynia, wlewamy śmietanę i mieszamy. Powstałą masę wykładamy na deser i umieszczamy go w chłodziarce na parę godzin. Zimny smakuje najlepiej.