Przyznaj, ciasto na powyższym obrazku wygląda niezwykle efektownie, a jesteś ciekaw, jak smakuje? Przygotuj je samodzielnie w domu i spróbuj – gwarantujemy, że nie pożałujesz. W tym deserze bez pieczenia aż roi się od wyśmienitych dodatków. Dużo jest chrupiących orzechów i herbatników. Smakołyk swój nietuzinkowy wygląd zawdzięcza dwóm rodzajom polewy – białej i ciemnej. Koniecznie przetestuj ten oryginalny przepis i posmakuj czegoś nowego.
Okazałe ciasto poleca się na deser. Piekarnik nie będzie Ci potrzebny
Przyrządzanie ciast nie zawsze idzie po naszej myśli. Niekiedy rozczaruje nas zakalec albo wypiek się przypali. Mimo niepowodzeń nie można się poddawać i rezygnować z domowego pichcenia. Jak w takim razie tworzyć ciasta i desery, by zawsze wychodziły na szóstkę i smakowały wybornie? Testuj receptury na smaczne ciasta bez pieczenia. Oto jeden z nich.
Można go jeść oczami. Składa się między innymi z orzechów włoskich i ziemnych oraz herbatników i kakao. Finezyjne polewy – biała i czekoladowa również wyglądają czarująco i na pewno skuszą nawet największego niejadka. Natomiast łasuchy będą tym deserem zachwyceni!
Przepis na ciasto bez pieczenia z orzechami i herbatnikami
Składniki:
400 g herbatników
200 g masła
70 g orzeszków ziemnych
100 g orzechów włoskich
150 g cukru
pół litra mleka
80 g kakao
100 g czekolady
skórka z pomarańczy
100 g białej czekolady
25 ml oleju
Wykonanie:
Wlej mleko do garnka, dodaj cukier i skórkę pomarańczową, mieszaj. Dodaj masło i kakao, gotuj przez 10 minut, mieszaj.
Rozkrusz herbatniki, pokrój drobno orzechy i wrzuć je do naczynia. Dodaj kakaową masę i starannie mieszaj.
Na stole rozmieść papier pergaminowy i wyłóż na niego przygotowaną masę – uformuj ją tak, by miała podłużny kształt. Zawijaj w papier, a gdy się wystudzi, schłodź masę w lodówce przez 2 godziny.
Po tym czasie deser wyciągnij z urządzenia, usuń papier do pieczenia. Trzy paski z pergaminu przydadzą ci się podczas nakładania polewy – jasnej i ciemnej. Ciemną czekoladę rozpuść, a orzechy podpraż na patelni. Herbatniki w kawałkach wrzuć do płynnej czekolady i mieszaj.
Teraz polewę nanieś na deser w obszary bez pasków. Potem paski ściągnij i przygotuj drugą polewę – tym razem jasną. Rozpuść białą czekoladę i połącz ją z herbatnikami, mieszaj i ozdabiaj deser. Wstaw go na pół godziny do chłodziarki, a potem możesz go serwować. Smacznego.