Faworki (chrust) to tradycyjne, kruche ciasteczka podawane na słodko. Dużą popularnością cieszą się w okresie karnawału. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a potem posypuje cukrem pudrem. Odkryj sekret lekkich, chrupiących i delikatnych w smaku faworków.
Podstawą faworków jest ciasto składające się przede wszystkim z mąki. Jej rodzaj ma kolosalny wpływ na efekt końcowy. Podobno najsmaczniejszy chust wychodzi z mąki pszennej tortowej typu 450. Ona idealnie nadaje się do wypieków. Jest lekka, więc taki będzie też deser.
Oprócz mąki ciasto składa się z jajek, cukru pudru, soli i śmietany. Warto dodać do niego niewielką ilość octu bądź spirytusu (ciasto wchłonie mniej tłuszczu i będzie bardziej chrupkie). Masę trzeba porządnie zagnieść, tak by była gładka i elastyczna. Paski z ciasta najlepiej smażyć etapami na dobrze rozgrzanym oleju (o wysokiej temperaturze dymienia np. rzepakowym) lub smalcu.
Jak zrobić idealne faworki?
Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej tortowej typu 450
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany (18%)
3 żółtka
szczypta soli
1 łyżka spirytusu lub octu
cukier puder do posypania
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj trochę soli i cukier puder, mieszaj. Do składników dodawaj etapami żółtka, 1 jajko, śmietanę i ocet (lub spirytus), zagniataj gładkie i sprężyste ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dolej odrobinę wody lub śmietany. Masę wstaw do chłodziarki.
Rozwałkuj ją na placek o grubości ok. 2 mm. Nożem wycinaj pasy o długości 10-15 cm i szerokości 2-3 cm. Na środku pasa zrób 1-2 nacięcia i przewiń przez nie jeden koniec, tworząc kształt faworka. Podobnie postępuj z resztą pasków ciasta.
Rozgrzej w garnku tłuszcz. Gdy osiągnie temp. ok. 180°C, wrzucaj faworki (ale nie wszystkie naraz) i smaż partiami, aż się zarumienią (ok. 1 min. na stronę). Odsącz chrust na ręczniku kuchennym, oprósz cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.
Sprawdź też przepis na pączki weneckie.