Kotlety mielone są jedną z klasycznych potraw na polskich stołach. Mało kto jednak wie, że można je przygotować w wersji wegetariańskiej. Swoim smakiem niczym nie ustępują mięsnym odpowiednikom.
Osoby wielbiące różnego rodzaju mięsne potrawy z pewnością nie zdołają się przekonać do wegetariańskich wersji. Poniższy przepis na wege kotlety mielone może zmienić ich zdanie.
Składniki:
300 g roślinnego zamiennika mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
jajko
kajzerka
200 ml mleka
pieprz ziołowy
sól
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, a czosnek wyciskamy. Oba składniki dodajemy do mięsa umieszczonego w misce. Kajzerkę moczymy w mleku i odciskamy, po czym dodajemy do miski, wraz z jajkiem i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.
Z masy formujemy kotlety mielone i obtaczamy je w bułce tartej, po czym wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. Po wyjęciu przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.