Wrzuć 1 łyżkę tego składnika, a skrócisz czas gotowania ziemniaków nawet o około 10 minut. To genialny patent, o którym musisz się dowiedzieć.
Ziemniaki są bogate w skrobię, błonnik, witaminy i minerały, takie jak potas, magnez i witaminę C. Często podajemy je jako dodatek do mięsa, ryb, lub jako składnik zup i potraw. Są również często używane jako składnik wielu potraw kuchni regionalnej, takie jak pierogi, kopytka, zapiekanki ziemniaczane i kartofle puree. Istnieje wiele sposobów na obróbkę termiczną ziemniaków. Najczęstszym jest gotowanie, ale zazwyczaj zajmuje to co najmniej 20 minut.
Okazuje się, że mało kto wie o tym, że gotowanie ziemniaków może być o połowę czasu krótsze. Na czym polega ten trik? Sprawdź w dalszej części artykułu.
Wrzuć 1 łyżkę tego składnika, a czas gotowania ziemniaków skrócisz o połowę
Chodzi tutaj o łyżkę masła, które sprawia, że ziemniaki ugotują się o wiele szybciej. Ale kluczowym elementem jest moment solenia. Okazuje się, że wiele osób soli wodę przed wrzuceniem ziemniaków, a powinno robić się to na sam koniec gotowania – gdy ziemniaki będą już miękkie. Sól znacznie wydłuża czas gotowania, dlatego nie popełniaj tego błędu. W połączeniu z masłem, ziemniaki będą gotowe po 10-15 minutach, w zależności od wielkości ziemniaków. Zalecamy podzielić ziemniaka na 4 części.
Ten trik sprawi, że gotowanie ziemniaków będzie ekspresowe, a smak będzie niezwykle smaczny. Warto go wypróbować. A jeśli lubisz genialne i przydatne sztuczki to koniecznie sprawdź jak wyczyścić garnki, by były jak nowe. Pisaliśmy o tym tutaj.