Eleganckie i pyszne desery nie zawsze idą w parze z poświęceniem, stratą czasu i piekarnikiem. Przepis, który za chwilę ujrzysz, zaskoczy cię łatwością i szybkością przygotowania oraz wspaniałym smakiem. Gotowe wyroby ze sklepu czy cukierni nie mają szans z deserem przygotowanym z herbatników, masła, cukru, mąki migdałowej i czekolady.
Masz herbatniki w szafce kuchennej? Rewelacyjnie. Zrobisz z nich wyśmienity i prosty deser bez pieczenia. Przepis jest polecany zwłaszcza dla początkujących domowych cukierków, którym brakuje fachu w ręku. Słodycz zrobisz z kilku popularnych spożywczych, które na pewno masz już w domu. Gdy wpadną do ciebie znajomi, a ty nie masz czym ich poczęstować, domowe pralinki będą twoim ratunkiem. Robi się je błyskawicznie i na pewno w równie szybkim tempie znikną z talerzyków.
Przepis na kulki w czekoladzie z herbatników
Składniki:
1 paczka herbatników
2 szklanki wody
pół szklanki mąki migdałowej
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół tabliczki czekolady mlecznej
Wykonanie:
Wlewamy wodę na patelnię, zagotowujemy, a potem przekładamy do niej cukier, masło i mieszamy. Wrzucamy ciasteczka. Gdy składniki zamienią się w gęstą masę, ściągamy naczynie z gazu. Masę umieszczamy w misce, dodajemy cukier waniliowy i mąkę, mieszamy.
Zaczynamy wyrabiać ciasto, a następnie lepimy z niego małe kule. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej kulki. Gdy się wystudzą, umieszczamy je w chłodziarce. Po około 4 godzinach są gotowe do jedzenia. Smacznego.