Przysmak kawalera to pomysł na smaczny i sycący obiad po całym dniu pracy. Jeśli jesteś zwolennikiem szybkich rozwiązań, a w kuchni nie lubisz długo przebywać, ta receptura z pewnością ci podpasuje. Potrawa powstaje w mgnieniu oka, a do jej przygotowania nie potrzeba wymyślnych składników. To same podstawowe produkty, które ma w kuchni nawet kawaler, mieszkający sam. Danie jest pachnące, pożywne i pyszne. Z przepisem na pewno poradzą sobie kuchenni amatorowie.
Przysmak kawalera to także sposób na niemarnowanie jedzenia. W skład potrawy wchodzą m.in. kiełbasa i jajka, które mają określoną datę przydatności do spożycia. Jeśli zalegają w lodówce od tygodni, warto je zużyć, nim zupełnie się popsują. Podobnie jest z pomidorami. Jednogarnkowe danie to patent na szybki posiłek dla każdego. Nazwa potrawy może sugerować, że jest ona skierowana głównie do samotnych panów, ale to nieprawda. Kociołek wypełniony pysznościami jest dla wszystkich.
Przepis na przysmak kawalera
Lista składników:
● pomidory,
● biała cebula,
● jajka,
● kiełbasa np. wiejska,
● czosnek świeży,
● czarny pieprz i sól do smaku,
● zielenina.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od rozgrzania na patelni tłuszczu. Wrzucamy cebulę pokrojoną na plasterki, a na niej umieszczamy pomidora również pokrojonego w plastry. Na warzywa kładziemy ulubioną kiełbasę pokrojoną w talarki. Na wierzch wbijamy jajka. Przysmak doprawiamy odrobiną startego czosnku, a także pierzem i solą do smaku. Opcjonalnie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Podajemy na gorąco, np. z chlebem.