Udka kurczaka pieczone z warzywami to obiad marzenie. Potrawa w stylu śródziemnomorskim nie wymaga wielu przygotowań, a rezultatem można się chwalić. Soczyste mięso drobiowe jest lekkostrawne i mało tłuste, a dzięki warzywom staje się pełnowartościowym posiłkiem, do którego nie musisz już podawać surówki. Wystarczą młode ziemniaki, ryż lub kasza. Oto przepis na śródziemnomorskiego kurczaka z chrupiącą skórką.
Oliwa i wino sprawią, że kurczak nabiera wyrafinowanego smaku. Te produkty wraz z tymiankiem są często używane w kuchni greckiej, włoskiej czy hiszpańskiej. Dodatkowo całość uzupełniają warzywa. Słodkie pomidorki koktajlowe, pieczony czosnek i oliwki pasują do udek drobiowych jak ulał. Oczywiście warzywa można pozamieniać lub dodać ich jeszcze więcej do potrawy. Jeśli masz w domu cukinię czy paprykę, to śmiało wrzuć je do naczynia żaroodpornego i wszystko razem upiecz.
Przepis na kurczaka po śródziemnomorsku
Składniki:
4 udka z kurczaka
6-8 pomidorków koktajlowych
6 ząbków czosnku, z łupiną
2 nieduże cebule
sól do smaku
6-8 gałązek tymianku
8-10 zielonych oliwek
50 ml oliwy z oliwek
150 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Na patelnię wlej część oliwy. Gdy się rozgrzeje umieść mięso skórą do dołu i podsmażaj z obu stron. Przenieś porcje do formy żaroodpornej, a pomiędzy nie włóż gałązki tymianku, pomidorki, przekrojoną na ćwiartki cebulę, oliwki i ząbki czosnku. Dopraw solą.
Na patelnię, na której był podsmażany kurczak, wlej wino. Gdy zacznie wrzeć, ściągnij naczynie z palnika i polej trunkiem mięso z dodatkami. Skrop całość resztą oliwy i piecz danie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, aż będzie gotowe. Oceń jego zapach i wygląd, a dla pewności wsuń patyczek do środka udek – jeśli wypływa z nich sok, to znaczy, że się upiekły. Potrawę wyciągnij z pieca i odstaw na 10 minut. Potem możesz ją podawać.