Wylewasz wodę po ugotowanych ziemniakach

Wylewasz wodę po ugotowanych ziemniakach? Okazuje się, że to częsty błąd popełniany przez wiele osób. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że taka woda może być bardzo korzystna i użyteczna. Dlaczego nie warto jej wylewać? Sprawdź!

Zazwyczaj kiedy gotujemy ziemniaki, od razu je odcedzamy pozbywając się wody. Niestety to błąd, który popełnia prawie każdy z nas. Wodę po ziemniakach można wykorzystać w bardzo pożyteczny sposób. Posiada ona bardzo ciekawe właściwości. Zobacz, do czego może Ci się przydać, a z pewnością już więcej nie wylejesz jej wprost do zlewu.

Wylewasz wodę po ugotowanych ziemniakach? Nie rób tego, to błąd!

Wylewasz wodę po ugotowanych ziemniakach

Do czego więc można wykorzystać wodę po ziemniakach? Poznaj jej trzy bardzo korzystne zastosowania, które zostaną z tobą na dłużej.


1. Czyszczenie toalety 


Woda po ziemniakach ma właściwości, które bardzo dobrze radzą sobie z brudną toaletą. Wystarczy, że wylejesz ją do toalety, następnie zostawisz ją na kilka minut, a potem wyczyścisz gąbką. To rewelacyjny sposób na czystą toaletę.


2. Podlewanie ogrodu i roślin doniczkowych


Woda po ziemniakach zawiera składniki takie jak potas, wapń, żelazo czy magnes, dlatego świetnie nadaje się do podlewania roślin doniczkowych. Działa ona na rośliny niczym naturalny nawóz. Wystarczy, że odstawisz ją do całkowitego ostygnięcia i podlejesz nią rośliny. Dzięki niej będą silniejsze, bardziej odżywione i odporne na różne szkodniki.


3. Kamień w czajniku? Wlej do niego wodę po ziemniakach!


Kamień, który osadza się w czajniku często jest niezauważalny przez nas, do czasu gdy zaczną pływać w wodzie drobne jego opiłki – to znak, że koniecznie trzeba się go pozbyć. Pomocna będzie woda po ziemniakach, która usunie kamień i sprawi, że czajnik będzie jak nowy. Do czajnika wlej wodę po ugotowanych ziemniakach, następnie wlej gorącą wodę, przykryj czajnik i odstaw do całkowitego przestygnięcia. Na koniec mocno nim potrząsaj, a potem wylej całość – razem z wodą powinien wylecieć cały kamień.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości