Gruszki to smaczne owoce, którym warto poświęcić trochę więcej uwagi. Dziś prezentujemy sprawdzony przepis na wspaniały dżem gruszkowy, który pasuje do naleśników lub świeżego pieczywa. Po spróbowaniu łyżeczki dżemu, z pewnością sięgniesz po więcej.
Dżem z gruszek to nie tylko doskonały produkt o unikalnym smaku – jeśli dysponujemy nadprogramowymi ilościami owoców, które w innym razie mogłyby się zepsuć, to możemy je dobrze wykorzystać.
Ponadto dżem po pasteryzacji może przetrwać w spiżarni przez wiele miesięcy. Takim sposobem zachowamy smak lata na zimę, kiedy świeże owoce są dostępne jedynie z importu lub upraw szklarniowych.
Dżem gruszkowy – przepis
Składniki:
500 g cukru
3 kg gruszek
120 ml wody
15 g kwasku cytrynowego
2 łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie:
Umyj, obierz, przekrój gruszki na pół, a potem wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w kostkę, przełóż je do rondelka, zalej wodą i zasyp cukrem. Rondelek ustaw na średnim gazie i doprowadź wszystko do wrzenia. Potem zmniejsz moc płomienia i gotuj owoce na wolnym ogniu, aż się rozpadną, a płyn zrobi się gęsty. Dodaj imbir, kwasek cytrynowy i gotuj całość przez pół godziny. Ostatni etap to przełożenie dżemu do wyparzonych i czystych słoiczków. Pamiętaj, aby je mocno zakręcić. Teraz wystarczy pasteryzować je przez 20 minut. Po całym procesie odwróć je do górny dnem i ustaw na blacie – słoiki muszą ostygnąć.