Kluski śląskie to klasyk, którego uwielbiają szczególnie zwolennicy polskiej kuchni. Stanowią świetną alternatywę dla standardowego ryżu, ziemniaków, kasz i makaronów, jeśli te produkty już się wam znudziły. Poniżej prezentujemy najlepsze miksy, które z kultowymi, sprężystymi kluskami z ziemniaków nie mają sobie równych.
Z czym podać kluski śląskie?
Pierwszym pomysłem, jaki przychodzi nam do głowy, jest podanie klusek śląskich w towarzystwie mięsa duszonego w gęstym sosie. Możecie użyć zarówno wołowiny, jak i wieprzowiny, które po kilkugodzinnym gotowaniu będą wprost rozpływać się w ustach.
Doskonałą opcją dla osób, które nie jedzą mięsa, jest esencjonalny sos grzybowy do klusek śląskich. Oblepi i pokryje ziemniaczane krążki pyszną warstwą, a w efekcie cała potrawa będzie wyglądać bardzo apetycznie. Nienaganną kombinację smaków uzyskacie też z najbardziej podstawowych produktów, tj. masło. Najlepiej roztopcie tłuszcz i polejcie nim kluski, dodając trochę soli. Będzie to wyśmienity dodatek do dania głównego.
Kluski śląskie inaczej
Jeśli mówimy o kluskach śląskich, to przeważnie myślimy o wytrawnych połączeniach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je w wersji na słodko. Tę odsłonę pokochają zwłaszcza najmłodsi. Gdy i wy skusicie się na taki słodki wariant klusek, zróbcie do nich sos owocowy (np. truskawkowy, śliwkowy, jagodowy). Inny doskonały pomysł to posypanie klusek lekko podprażoną bułką tartą z masłem oraz dodatkiem cukru – podobnie, jak leniwe kluski. Niektórzy domowi kucharze polewają ziemniaczany dodatek zwykłym sosem na bazie pomidorów popularnym w kuchni włoskiej. Zmiksowane pomidory o słodko-kwaśnym smaku i aromatyczne przyprawy fantastycznie łączą się z delikatnymi kluskami.