Zapiekane jajka w bułkach
fot. screen Youtube / NaDas Welt

Podstawą dobrze rozpoczętego dnia jest bez wątpienia śniadanie. Pierwszy posiłek powinien być nie tylko smaczny, ale i pożywny, bo tylko taki da nam energię i chęci do działania. Jeśli macie już dość omleta lub jajecznicy spróbujcie jajek w nowym stylu – zapiekane w bułce, z dodatkiem boczku i sera będą doskonałą propozycją dla ludzi, którzy chcą zjeść dobrze i szybko. Takie jajka na śniadanie można bowiem przyrządzić w kilka chwil. Sprawdźcie sami.

Jajka to bogactwo składników odżywczych, zwłaszcza cennych aminokwasów, więc doskonale sprawdzą się na śniadanie. Wraz z pieczywem, serem, boczkiem i cebulą tworzą prostą i zgraną kompozycję smaków. Kluczem najlepszego smaku tego dania jest jakość pojedynczych produktów. Nie będzie ono smaczne, gdy użyjemy taniego sera lub boczku – na nich nie warto oszczędzać. Lepiej sięgać po nie rzadziej i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem niż kupować tanie produkty gorszej jakości, których smak odbiega od ideału, a skład pozostawia wiele do życzenia.

Zapiekane jajka w bułkach – przepis

Składniki:
4 jajka
4 bułki
100 g boczku
1 cebula
1 łyżeczka ostrej papryki
50 g sera żółtego
oliwa
pieprz, sól

Przygotowanie:
Wycinamy wierzchnią część bułek, a następnie wydobywamy z nich środki. Siekamy cebulę i ją podsmażamy. Boczek także siekamy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Ser ścieramy na tarce. We wnętrzu każdej bułki umieszczamy trochę boczku połączonego z cebulą. Posypujemy całość startym serem. Następnie do każdej bułki wbijamy 1 jajko, doprawiamy ostrą papryką, czarnym pieprzem i solą. Bułki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, pieczemy przez kwadrans, aż białko się zetnie, natomiast żółtko pozostanie płynne. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę