Pomysł na sycący obiad do zrobienia w kilka chwil? Polecam zapiekankę gyros. U mnie w domu jest uwielbiana, jak mało co i zawsze, gdy ją serwuję, wszyscy aż piszczą na jej widok. Znika z talerzyków błyskawicznie, co wcale mnie nie dziwi. Jest to potrawa różnorodna, pyszna i bardzo aromatyczna. Przedstawiam najlepszy przepis, z którego stale korzystam.
Obiad jak marzenie
Od kiedy znalazłam tę recepturę, wraz z domownikami konsumujemy zapiekankę z uśmiechem na ustach. Soczyste mięso w połączeniu z ryżem i warzywami, w towarzystwie kremowego sosu i sera to kuchenny hicior. Specjał ma wyrazisty smak i zaspokaja apetyt na długo, a powstaje w mgnieniu oka.
Kuchenni nowicjusze nie mają powodu do obaw, zapiekanka udaje się za każdym razem i z pewnością zjedna sobie wielu amatorów. Ten przepis jest dla każdego.
Przepis na najlepszą zapiekankę gyros
Składniki:
½ kg piersi z kurczaka
100 g ryżu
5 ogórków konserwowych
1 cebula czerwona
1 czerwona papryka
½ puszki kukurydzy
½ żółtej papryki
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
3 łyżki keczupu
100 g żółtego sera
pieprz i sól
1 łyżka przyprawy gyros
Wykonanie:
Krok 1
Piersi kurczaka kroimy i doprawiamy pieprzem, solą oraz przyprawą gyros. Mieszamy i podsmażamy mięso.
Krok 2
Cebulę, paprykę, czosnek i ogórki konserwowe kroimy, a ser żółty ścieramy na tarce. Ze śmietany i keczupu robimy sos.
Krok 3
Na dnie formy żaroodpornej umieszczamy ugotowany ryż, smarujemy go częścią sosu i posypujemy z wierzchu serem. Potem układamy posiekane ogórki, paprykę, cebulę i kukurydzę. Znów przykrywamy resztą sosu. Wrzucamy podsmażone kawałki kurczaka i wiórki sera.
Krok 4
Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 180°C pieczemy ją przez pół godziny. Po tym czasie zapiekankę gyros można już serwować.
Niepowtarzalna kompozycja warzyw i mięsa, z dodatkiem przypraw, sosu i ciągnącego się sera, smakuje i pachnie obłędnie.