Złota kapusta dla wielu osób stanowi nie tylko znakomity pomysł na obiad lub dodatek do obiadu, ale także źródło bezcennych witamin. Przepis jest prosty do tego stopnia, że każdy bez problemu sobie z nim poradzi.
Kiedy słyszymy nazwę ,,złota kapusta”, dla niektórych osób może to brzmieć nieco egzotycznie. Okazuje się jednak, że jest to w zupełności proste do wykonania danie, a jego efekty smakowe zachwycą nawet tych, którzy za tym warzywem niespecjalnie przepadają.
Składniki:
2 poszatkowane białe kapusty
7 g startego imbiru
10 g suszonej kurkumy
3 wyciśnięte ząbki czosnku
30 g soli
15 g kminu rzymskiego
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przełożenia poszatkowanej kapusty do dużej miski. Następnie dodajemy do niej imbir, kurkumę, sól i czosnek, po czym całość dokładnie mieszamy. Kiedy kapusta zacznie puszczać sok, przekładamy ją do glinianego garnka i przykrywamy talerzem, który dodatkowo dociskamy czymś ciężkim.
Wypełnione naczynie odstawiamy w zaciemnione miejsce na około 10-14 dni. Po tym czasie kapusta jest gotowa do spożycia. Przekładamy ją do słoików i dokładnie ubijamy, a następnie przechowujemy w lodówce.