To danie możesz przygotować na obiad jako alternatywę dla tradycyjnych kotletów. Tarta pomidorowo-łososiowa jest rewelacyjna w smaku, dlatego z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.
Aby przygotować to danie, będą potrzebne składniki, które dostaniesz w każdym sklepie. Tartę zrobisz w błyskawicznym tempie, dlatego poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz!
Tarta pomidorowo-łososiowa. Przepis
Składniki na spód tarty:
» 250 g mąki pszennej typ 500
» 125 g masła zimnego
» 2 żółtka
» 1/3 łyżeczki soli
» 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
» 2 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz:
» 200 g śmietany gęstej 18 %
» 160 ml pomidorowa koncentrat
» 1 jajko
» 2 białka
» sól, pieprz
» 100 g sera feta
» natka pietruszki
» 25 dkg łososia filet
» sól, pieprz
» przyprawa do ryb
» 1 por biała część
» 11 kulek mozzarelli
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania ciasta na spód tarty. Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj pokrojone zimne masło, żółtka, sól, paprykę, wodę. Całość krótko zagniataj. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki, a po tym czasie rozwałkuj na okrąg. Ciasto przełóż do formy o średnicy 26 cm i ugnieć do boków, następnie spód nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, do zarumienienia.
Teraz zajmij się przygotowaniem farszu. Łososia pokrój, a potem dopraw solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Na godzinę wstaw do lodówki. Do miski wlej śmietanę, koncentrat pomidorowy, następnie dodaj jajko, białka, ser feta, natkę, pieprz. Gdy spód tarty wystygnie, wylej na niego połowę farszu, a potem dodaj łososia i zalej ponownie pozostałością farszu. Por pokrój na centymetrowe plastry i gotuj przez pięć minut. Wystudzony ułóż na wierzchu przygotowanej tarty, a następnie dodaj mozzarellę. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około pół godziny.