Zupa a’la kebab to raczej rzadkość na naszych stołach. Szkoda, bo jest smaczna, aromatyczna, rozgrzewająca i łatwa w przygotowaniu. Trudno lepsze danie obiadowe w pochmurny, zimowy dzień. Sprawdź przepis na jedną z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do zrobienia wersji zupy gyrosowej.
Zupę a’la kebab, zwaną też gyrosową, można ugotować w dość szybkim czasie. Jest w sam raz na obiad dla rodziny. Bogata paleta warzyw i przypraw nadaje wyrazistych, orientalnych nut motywowanych kuchnią Bliskiego Wschodu.
Gyros wielu osobom kojarzy się głównie z sałatką warstwową, lecz w formie zupy również smakuje wybitnie. W garnku naprawdę wiele się dzieje – pełno w nim różnorodnych składników, a jednym z głównych jest mięso drobiowe, a dokładnie kurczak.
Przepis na zupę gyros z kurczakiem
Składniki:
~ 1 litr bulionu jarzynowego,
~ ok. 800 g tłustszego mięsa drobiowego (np. z kurczaka) bez kości,
~ 1 puszka kukurydzy,
~ 4 papryki (najlepiej w różnych kolorach),
~ 500 g pieczarek,
~ 2 duże czerwone cebule,
~ 3-4 ząbki czosnku,
~ ostra i słodka papryka,
~ 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
~ przyprawa gyros,
~ pieprz i sól,
~ 1 szklanka słodkiej śmietanki.
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do naczynia, doprawiamy i wstawiamy do chłodziarki, musi się marynować przez 2-3 godziny.
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, a grzyby w talarki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
W sporym garnku rozgrzewamy kapkę oliwy i smażymy mięso, aż się delikatnie zezłoci. Następnie wlewamy bulion, zmniejszamy płomień i powoli gotujemy zupę.
Cebulę szklimy na 2-3 łyżkach tłuszczu, potem przekładamy czosnek i smażymy przez chwilę. Gdy warzywo uwolni swój zapach, mieszankę przekładamy do bulionu.
Podsmażamy pieczarki, aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość, lekko solimy i wrzucamy do garnka. Dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz paprykę, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
Tuż przed końcem gotowania łączymy danie ze śmietanką i koncentratem, dodajemy pieprz i sól według uznania. Zupę gyros posypujemy np. kolendrą i serwujemy, smacznego.
Czytaj też: Sałatka gyros według przepisu Ewy Wachowicz. Nikt się jej nie oprze