Jeśli masz w lodówce zwiędniętą, starą marchewkę, wcale nie musisz jej wyrzucać. Ten genialny trik przywróci jej soczystość i jędrność. Patent przyda się każdemu, kto spędza czas w kuchni.
Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw, jakich używamy w kuchni. Jest bardzo zdrowa, więc warto chrupać ją na surowo albo dodawać do surówek. W duecie z zielonym groszkiem tworzy przepyszną jarzynkę do obiadu. Niebywale smaczne jest też ciasto marchewkowe, jak i zupa.
Czasami, sięgając po marchewkę do chłodziarki, okazuje się, że warzywo jest już nieświeże. Może nie jest zupełnie popsute, ale widać, że skórka nie jest już tak jędrna, aby móc ją bez problemu usunąć. W takiej sytuacji przydatny będzie ten trik, który pozwala w prosty sposób odświeżyć marchewkę. Jest naprawdę skuteczny.
Jak przywrócić zwiędłej marchewce dawną świeżość?
Warzywa korzeniowe z reguły zawierają dużo wody, także marchewka. Bez niej warzywo dość szybko więdnie. Gdy zwiotczeje, a my nadal chcemy je zużyć, wystarczy, że umieścimy je w lodowatej wodzie na minimum kilka godzin. Marchewka, będąc w kąpieli wodnej, pobierze potrzebny płyn, a w rezultacie odzyska dawny wygląd. Istotne, aby taki korzeń jak najszybciej wykorzystać, by nie stało się z nim to, co wcześniej.