Chrupiące gofry tylko z tym składnikiem. To przepis ze starej gazety, którą zachowała moja babcia. Wychodzą chrupkie i lekkie jak chmurka.
Gofry to idealny pomysł na deser. Można podawać je w różnych smakowych wersjach – ze śmietaną, czekoladą, dżemem i owocami. Aby wyszły idealnie, musisz mieć dobrej jakości gofrownicę oraz najlepszy przepis, który znajdziesz poniżej. Ma on jeden składnik – margarynę. Dzięki niej gofry wychodzą perfekcyjne.
Chrupiące gofry tylko z tym składnikiem. Przepis
Składniki:
» 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» pół łyżeczki soli
» 2 łyżki cukru
» 2 jajka
» 1 i ¾ szklanki mleka
» pół szklanki rozpuszczonej margaryny
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj jajka, a potem mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodawaj mleko cały czas mieszając, a następnie dolewaj rozpuszczoną margarynę i dodaj kilka kropelek olejku waniliowego. Smaż gofry około 5 minut w dobrze rozgrzanej gofrownicy. Smacznego!