Pewnie nieraz przyrządzałeś kopytka i zazwyczaj gotowałeś je w osolonej wrzącej wodzie. Tak przynajmniej robi większość osób w Polsce. Czas byś poznał specjalną metodę gotowania ziemniaczanych kluseczek. Jeśli z niej skorzystasz, wyjdą mięciutkie i pyszne, a po spróbowaniu będę wprost rozpływać się w ustach. Konieczne wypróbuj strategię gotowania „pół na pół”. Gwarantujemy, że nie będziesz chciał przyrządzać kopytek inaczej.
Kopytka ziemniaczane to fantastyczny dodatek do gęstego sosu mięsnego. Można też kluseczki serwować solo, ale z dodatkami są po prostu smaczniejsze. Robi się je podobnie jak kluski śląskie. Zarówno pierwszy, jak i drugi specjał ma rzeszę wielbicieli. Jeśli nie wiesz, co jutro zrobić na obiad, mamy propozycję: miękkie i wyśmienite kopytka z poniższego przepisu gotowane według zasady pół na pół. Na czym ona polega?
Metoda „pół na pół” gotowania kopytek. O co w niej chodzi?
Najbardziej pożądane przez smakoszy są kluseczki miękkie, które rozpływają się ustach. Chcesz takie uzyskać? Zaprzyjaźnij się z zasadą “pół na pół”. Kopytka gotuje się we wrzącej wodzie z dodatkiem identycznej ilości mleka. Gdy zagotujesz lekko osolone płyny w jednym garnku, wrzucaj przygotowane kopytka i gotuj do momentu, aż znajdą się na powierzchni. Pamiętaj, aby na 1 litr wody przeznaczyć 1 litr mleka. Ziemniaczany klasyk będzie smaczniejszy i poprawi się jego konsystencja. Oto lista niezbędnych składników. Jeśli masz je wszystkie, możesz śmiało zabrać się za przyrządzanie obiadu.
Przepis na kopytka gotowane w wodzie z mlekiem
Składniki:
» 1 jajko
» 1,5 kg ziemniaków ze sporą zawartością skrobi
» 250 g mąki pszennej
» mleko
» woda
» sól
Opis przygotowania:
Na początku obieramy i myjemy ziemniaki, a potem je gotujemy. Miękkie warzywa odcedzamy i przepuszczamy przez praskę wprost do naczynia. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, jajko oraz odrobinę soli. Zaczynamy rękoma mieszać składniki na gładką masę bez grudek. Dzielimy ją na porcje, a potem tworzymy z nich wałki (grubość ok. 3 cm) i kroimy je na mniejsze kawałki.
W sporym garnku zagotowujemy wodę i mleko w proporcji 1:1. Dodajemy też niewielką ilość soli. Gdy płyn zacznie bulgotać, ostrożnie wrzucamy do niego kluseczki i gotujemy do czasu, aż wypłyną. Wyławiamy je łyżką cedzakową wprost na półmisek i podajemy np. z sosem. Smacznego.
Sprawdź też przepis na pyzy klasztorne i rolowane pierogi.