Kotlety schabowe niewątpliwie są jednym z klasyków polskiej kuchni. Istnieje sporo ich odmian, a jedną z nich są kotlety paryskie, które mogą stanowić bardzo ciekawy zamiennik polskiej wersji tego dania.
Składniki:
kotlety z piersi z kurczaka lub ze schabu wieprzowego
dwa jajka
szklanka mąki pszennej
czosnek granulowany
sól, pieprz,
masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na kotlety i dokładnie rozklepujemy z obu stron. Delikatnie je prószymy solą i pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Dodajemy czosnek. W drugiej misce przesiewamy mąkę. Kotlety obtaczamy odpowiednio w mące, jajku i znów w mące.
Kotlety smażymy na rozgrzanym na głębokiej patelni maśle klarowanym. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Opcjonalnie można wykorzystać również inne dodatki.