kotlet schabowy
fot. Pixabay

Kotlety schabowe niewątpliwie są jednym z klasyków polskiej kuchni. Istnieje sporo ich odmian, a jedną z nich są kotlety paryskie, które mogą stanowić bardzo ciekawy zamiennik polskiej wersji tego dania.

Składniki:

kotlety z piersi z kurczaka lub ze schabu wieprzowego
dwa jajka
szklanka mąki pszennej
czosnek granulowany
sól, pieprz,
masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na kotlety i dokładnie rozklepujemy z obu stron. Delikatnie je prószymy solą i pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Dodajemy czosnek. W drugiej misce przesiewamy mąkę. Kotlety obtaczamy odpowiednio w mące, jajku i znów w mące.

Kotlety smażymy na rozgrzanym na głębokiej patelni maśle klarowanym. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Opcjonalnie można wykorzystać również inne dodatki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria