Szukasz pomysłu na prosty, ale wyjątkowy obiad dla bliskich? Poznaj przepis Jakuba Kuronia na pełen smaku pieczony schab. Dzięki niezwykłej marynacie mięso jest pachnące, soczyste i rozpływa się w ustach.
Z czym nie podalibyśmy schabu, to i tak będzie smakował genialnie. Najpopularniejszymi dodatkami do mięsiwa są gotowane ziemniaki, pieczone warzywa, surówka z kapusty kiszonej i pekińskiej, a także ogórek kiszony. Sekret idealnego schabu tkwi w marynacie z musztardy, majeranku, czosnku i oleju. Do jej przyrządzenia można użyć swojej ulubionej musztardy, może być pikantna, łagodna, delikatesowa, francuska czy średnio ostra.
Dlaczego wieprzowina marynowana w musztardzie wychodzi tak soczysta?
Obecny w musztardzie ocet rozbija zbite włókna schabu, przez co wieprzowina wychodzi delikatna i soczysta. Im dłużej mięso będzie się marynowało, tym lepiej przeniknie składnikami zalewy i zrobi się delikatniejsze.
Przepis na pieczony schab według Kuronia
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
pieprz
1,5 łyżeczki soli
do marynaty:
łyżka majeranku suszonego
4 łyżki musztardy
4 łyżki oleju rzepakowego
3 duże ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić, usunąć białe przerosty, a na końcu dobrze wysuszyć. Natrzeć je pieprzem i solą, odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do małej miski, dodać do niego olej, majeranek i musztardę, staranie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć schab i włożyć go do chłodziarki na minimum kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia wyjąć mięso godzinę przed obróbką cieplną, aby nieco się ogrzało i umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg) albo do 200°C (grzanie góra – dół). Mięso powinno piec się przez 60 minut, warto jednak dopiec je jeszcze 10 minut, wtedy będzie bardziej soczyste. Po upieczeniu schab pokroić na porcje i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego.