Tarta ze śliwkami to doskonały pomysł na deser. Kruchy i rozpływający się w ustach spód w połączeniu z sezonowymi owocami oszałamia smakiem. Grzechem byłoby nie spróbować takiego specjału, tym bardziej że sezon na śliwki w pełni. Wypiek zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.
Przepis na tradycyjną tartę dotarł do nas z Francji. Z reguły przyrządza się ją z ciasta kruchego, ale istnieją receptury, w których używa się ciasta francuskiego lub drożdżowego. Deser dopełnia nadzienie, które może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. My dzisiaj stawiamy na wersję z owocami. Śliwkowa tarta to bez wątpienia marzenie każdego amatora słodkich smaków.
Tarta ze śliwkami – przepis
Składniki na ciasto kruche:
1 żółtko
50 g cukru pudru
160 g mąki pszennej
80 g zimnego masła
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
500 g śliwek
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła
Przygotowanie:
Zimne masło pokrój w kostkę, przełóż je do naczynia. Mąkę przesiej przez sitko. Do produktów dodaj żółtko, proszek do pieczenia i cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto do momentu, aż uzyskasz plastyczną konsystencję. Uformuj ciasto w kulę, okręć je folią spożywczą i schowaj do lodówki na 2 godziny. Potem foremkę do tarty nasmaruj w środku cienką warstwą masła.
Ciasto rozwałkuj za pomocą wałka, równomiernie rozprowadź w formie i zrób nakłucia widelcem. Formę włóż do chłodziarki na 20 minut. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Umyj i osusz śliwki, usuń z nich pestki. Pokrój owoce na ćwiartki i umieść je na cieście. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj i posyp nią wierzch deseru. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Przed podaniem tartę możesz obsypać cukrem pudrem, smacznego.