REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTarta ze śliwkami to hit wśród ciast. Będziesz wracać do tej receptury

Tarta ze śliwkami to hit wśród ciast. Będziesz wracać do tej receptury

tarta ze śliwkami
fot. screen Youtube / Mała Cukierenka

Tarta ze śliwkami to doskonały pomysł na deser. Kruchy i rozpływający się w ustach spód w połączeniu z sezonowymi owocami oszałamia smakiem. Grzechem byłoby nie spróbować takiego specjału, tym bardziej że sezon na śliwki w pełni. Wypiek zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.

REKLAMA

Przepis na tradycyjną tartę dotarł do nas z Francji. Z reguły przyrządza się ją z ciasta kruchego, ale istnieją receptury, w których używa się ciasta francuskiego lub drożdżowego. Deser dopełnia nadzienie, które może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. My dzisiaj stawiamy na wersję z owocami. Śliwkowa tarta to bez wątpienia marzenie każdego amatora słodkich smaków.

Tarta ze śliwkami – przepis

Składniki na ciasto kruche:
1 żółtko
50 g cukru pudru
160 g mąki pszennej
80 g zimnego masła
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:
500 g śliwek

Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła

Przygotowanie:
Zimne masło pokrój w kostkę, przełóż je do naczynia. Mąkę przesiej przez sitko. Do produktów dodaj żółtko, proszek do pieczenia i cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto do momentu, aż uzyskasz plastyczną konsystencję. Uformuj ciasto w kulę, okręć je folią spożywczą i schowaj do lodówki na 2 godziny. Potem foremkę do tarty nasmaruj w środku cienką warstwą masła.

Ciasto rozwałkuj za pomocą wałka, równomiernie rozprowadź w formie i zrób nakłucia widelcem. Formę włóż do chłodziarki na 20 minut. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Umyj i osusz śliwki, usuń z nich pestki. Pokrój owoce na ćwiartki i umieść je na cieście. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj i posyp nią wierzch deseru. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Przed podaniem tartę możesz obsypać cukrem pudrem, smacznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA