Cappuccino bez pieczenia w 20 minut to pyszny deser do kawy i nie tylko. Szybkie i proste w przygotowaniu, a w dodatku wyśmienite w smaku. Poznaj przepis.
To ciasto jest tak pyszne, że dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotujesz je błyskawicznie – wystarczy zrobić masę śmietankową oraz masę cappuccino i całość przełożyć mocno kakaowymi herbatnikami. Po schłodzeniu w lodówce smakuje rewelacyjnie.
Cappuccino bez pieczenia w 20 minut. Przepis
Składniki:
120 g herbatników kakaowych
250 g biszkoptów podłużnych
Masa cappuccino:
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki cappuccino o smaku orzechowym
Masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotuj prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W dwóch oddzielnych szklankach rozpuść po dwie łyżeczki żelatyny w gorącej wodzie. Herbatniki rozłóż na blaszce, a następnie zrób masę cappuccino.
Śmietankę ubij, następnie dodawaj podczas miksowania cukier puder. Cały czas miksując dodaj jedną żelatynę, a na koniec wsyp cappuccino. Masę wyłóż od razu na warstwę herbatników.
Na masie wyłóż biszkopty, a następnie przygotuj tak samo masę śmietankową – ubij kremówkę z cukrem pudrem, następnie dodaj żelatynę, a potem wyłóż na warstwę biszkoptów. Oprósz całość kakao, a na koniec włóż do lodówki.